De vraag van de klant is of wij van het aangeleverde oude gouden sieraden van haar moeder nieuwe creolen zouden kunnen maken. Omdat wij in de winkel ook zilveren klapcreolen hebben liggen heeft zij als voorbeeld een paar uit gezocht.
Er is in dit geval geen schets gemaakt, omdat het om het namaken van een paar bestaande zilveren creolen ging.
De aanpak en vervaardiging is als volgt gegaan:
- Als eerste hebben wij de juiste goudgehaltes bij elkaar gezocht om tot een goede 14 kt. legering te komen, zodat er geen vervuiling in de samenstelling kan komen en achteraf geen problemen ontstaan bij de afwerking.
- Het goud is omgesmolten en in een baar gegoten tot een strip, deze is vervolgens uitgesmeed en uitgewalst tot een plaat met de gewenste lengte en dikte.
- De volgende stap is de berekening van de grootte van de creool i.v.m. de lengte van de strip, dit paar creolen wordt overigens tegelijk rondgezet en gebogen en rondgesmeed op de tribolet en rondom vlak gevijld en geschuurd. Waar het scharnier komt is brede ring gezaagd.
- De scharniergaten worden in het materiaal aangebracht, tevens worden de scharnierbuizen in de holling gesoldeerd die uit twee delen bestaat.
- De twee delen worden losgezaagd de scharnierdelen worden pas gemaakt, zodat deze mooi in elkaar vallen. Daar waar de oorlel komt wordt de stift opengezaagd. De gouden scharnierstift wordt geplaatst.
- De stift van de klapcreool wordt geplaatst. Ook wordt aanzetplaat geplaatst waar de stift in valt en door klem en spanning vast blijft zitten.
- In deze eindfase worden de creolen afgewerkt d.m.v. (deels) vijlen, schuren en polijsten.